Широко игнорираниот фитоканабиноид, канабидиолот (CBD) сега привлекува голем терапевтски интерес, особено кај епилепсија и рак. Како и со многу растечки трендови, разни митови и заблуди го следеа зголемениот јавен интерес и интриги. CBD е 21-јаглероден терпенофенолен (метаболит на растенијата со биолошка активност важна за здравјето на луѓето) соединение ексклузивно за Cannabis, по неговото декарбоксилирање од […]

Прочитај повеќе

Алцхајмеровата болест е најчестата форма на деменција и опфаќа околу 30 милиони случаи на светско ниво. Зголемениот животен век придонесува за распространување на оваа болест и се очекува бројот на заболени да се зголеми четирикратно до 2050та. Со овие растечки бројки, истражувачите бараат нови методи за превенција и лекување на оваа болест, меѓу кои се […]

Канабисот, за разлика од останатите лекови, има широк спектар на ефикасни дози, неверојатен безбедносен профил, широки физиолошки механизми на дејствување и разновидност во лекувањето на широк спектар на симптоми и болести. Користењето на соодветна и конкретна доза на канабис е единствениот најважен фактор за успешен терапевтски однос со оваа моќна билка. За разлика од повеќето […]

Медицинска марихуана за унапредување на менталното здравје Неодамнешните смртни случаи на Кејт Спајд и Ентони Бурдејн, од висок профил, кои беа самоубиства, го погодија остатокот од светот. Тие го стави центарот на вниманието на реалноста на депресија, тивок убиец во општеството, што може да доведе до чувствителната тема на самоубиство. Без оглед на тоа колку […]

Канабисот покажува успешност во третирањето на сипмтомите на Мултипла Склероза, а во продолжение на текстот ќе се увериме на кој начин и зошто покажува одлични резултати кај овој вид на дегенеративни нарушувања на нервниот систем. Пациенти од сите делови на светот секојдневно објавуваат сведоштва за позитивните ефекти на канабисот при намалување на болките, кај гастроинтестинални […]

Прочитај повеќе

Вечерно училиште со Зелена Алтернатива Обука за подготовка на екстракти од канабис за лична употреба Евидентно е дека дека само со направените видеа, дел од лицата на кои им е потребна помош, не можат целосно да се снајдат и сами да си помогнат и со цел на продолжување на континуираната едукација за канабисот, Зелена Алтернатива […]

Како да разговарате со тинејџерите за канбисот, според експерт од индустријата со канабис Како да разговарате со тинечерите за канaбисот? Пронаоѓањето начин како да се разговара со тинејџерите за канабисот е тешко. Особено со многу конфликтните информации насекаде. Од различни закони на федерално или државно ниво до збунувачки истражувања за медицинските придобивки, тешко е да […]

Прочитај повеќе

  Започна Вечерното училиште со Зелена Алтернатива На 06 мај во 18:00 часот во просториите на Public Room во Скопје се одржа првиот модул на Вечерното училиште на Зелена Алтернатива каде се зборуваше за процесот на садење на канабис за подготвување на лек во вид на масло.     Посетителите се интересираа за можноста на […]

Прочитај повеќе

Добри вести за оние кои беа загрижени дека премногу конзумирање на канабис, особено во тинејџерските години би можело да доведе до драматични проблеми во иднина, дури и шизофренија. Новите истражувања на Медицинскиот одел на Харвард, во споредбата помеѓу испитаниците со историја на шизофренија и оние испитаници без историја на шизофренија, наоѓаат многу мала поврзаност дека […]

Научниците докажаа дека CBD всушност го блокира опоидниот рецептор во мозокот, не оставајќи повеќе сомнеж дека канабисот треба да биде примарен третман за зависност. Од Justin Gardner –  23-ти Aвгуст, 2017   Во моменти кога беснее опоидната епидемија, оние кои што се обидуваат да бараат “решенија”, намерно го игнорираат еден од најперспективните третмани – медицинскиот […]

Прочитај повеќе