Што е THC?  Можеби сте слушнале дека THC е примарната психоактивна супстанца на канабисот. Но за што се користи и како функционира? Дали навистина има медицински бенефит или се работи само за реклама? Што е   delta9-Tetrahydrocannabinol (THC)? THC  е една од многуте хемиски компоненти познати како канабиноиди пронајдени во смолота од жлездата на женскиот канабис цвет. Во свежа нерафинирана […]

Прочитај повеќе

  Индика и Сатива се двете основни врсти на канабис. Еве како да ѓи разликувате.   Канабисот е едно од најстарите житни култури познати на човекот, со записи кои датираат илјадници години наназад за неговото одгледување. Во денешно време, широко се признаени две врсти на канабис: Канабис Инидка и Канабис Сатива. Со спојување на двете […]

Прочитај повеќе

Канабидиол (CBD) е соединение од растително потекло, што својата популарност ја доживеа заради спречување на епилептичен напад емитуван во живо на една национална американска телевизија. Од тогаш многу ентузијасти сфаќаат дека оваа чудесна состојка може да спречи спазми, да ја намали анксиозноста и хроничните болки. Но, што всушност претставува CBD, на кој начин функционира и […]

Прочитај повеќе

Вовед во Ендоканабиноидниот систем Dustin Sulak, DO Со читањето на овој коментар на научната литература во врска со терапевтските ефекти на канабисот и канабиноидите, една работа веднаш ќе стане очигледна: канабисот има значително влијание на човековото тело. Ова едно растение и неговите различни терапевтски компоненти изгледа влијаат на сите аспекти од нашите тела и умови. […]

Прочитај повеќе