Со брзорастечкото движење за медицински канабис, корисниците развија и различни начини на користење, консумпција на канабисот. Еден од начините на кои први помислуваме е пушењето канабис. Канабисот може да се пуши во цигара, лулиња, бонгови. Иако е најпопуларен метод, сепак не значи и дека е најздравиот метод за користење, најмногу поради причината што освен канабиноиди, […]

Вапоризирање на канабис Освен со пушење, канабисот може да се инхалира и со вапоризирање што претставува горење на канабисот и екстраките од канабис на одредена температура, со која се активираат само здравите состојки и тоа во поголеми количини отколку со пушење, додека поголемиот дел од штетните материи како катран и јаглен моноксид не се внесуваат. […]

При орална употреба на канабис, канабиноидите влегуваат во крвотокот откако ќе се абсорбираат во цревата. Препаратите за орална употреба на канабис мора да бидат претходно активирани, односно канабисот треба да биде декарбоксилиран. Пациентите кои користат канабис орално обично ги чувствуваат ефектите по половина час, со постигнување на максималниот ефект за околу еден час и траење […]

Покрај тоа што канабисот е зеленчук и во собе ги има сите здрави состојки како и останатите зелени зеленчуци како диетални влакна, железо, калциум и витамини, тој е преполн со корисни канабиноиди кои се специфични за ова растение. Па така канабисот консумиран како џус е полн со нутритивни компоненти, лековити состојки без психоактивните ефекти кои […]

Канабиноидите како и други активни супстанци во лековите, можат да се абсорбираат преку кожата. Кожата има релативно сложен процес на абсорција. Производи за топична употреба се креми, масти, масло, па дури и фластери со канабиноиди, слични на оние за одвикнување од цигари. Иако е потребно поголемо истражување за начинот на кој канабисот делува преку кожата, […]

Супозиториите се на повеќе начини поефективни отколку традиционалните начини на употреба на канабис. Кога ќе влезат во телото, медицинските состојки во супозиториите брзо се абсорбираат од ѕидот на цревата директно во крвотокот, што придонесува за одлична абсорција и биорасположливост, за разлика од другите начини на внес. Тоа значи дека се искористуваат повеќе канабиноиди при користење […]