Политиката на канабисот се трансформира низ целиот свет. Бизнисите растат и, од Тајланд до Канада и од Лесото до Франција, општествата се подготвуваат да го променат својот пристап и односот кон ова моќно растение и неговите многубројни намени. Меѓутоа, меѓународните регулативи за канабис се сеуште некохерентни и застарени, бидејќи меѓународните договори на ОН сé уште […]

Меѓународната организација think & do tank FAAAT ја организира Меѓународната конференција за политиките за канабис, во прилог на големиот самит на Обединетите нации за канабис и политики за дрога.   Сите информации за новинарите може да се најдат на conference.faaat.net/press   Позадина: Коноп (растение Cannabis sativa L.), како растение било забрането глобално во 1961 година, […]

Почитувани, Зелена Алтернатива е со став дека нема ниту подобар ниту посoодветен момент да се застане пред институциите и да се побара декриминализација и легализација на растението за кое науката вели дека може само да помогне, но никако да наштети. Канабисот е лековито растение, кое на илјадници граѓани во Македонија им го продолжува животот, но […]

  Започна Вечерното училиште со Зелена Алтернатива На 06 мај во 18:00 часот во просториите на Public Room во Скопје се одржа првиот модул на Вечерното училиште на Зелена Алтернатива каде се зборуваше за процесот на садење на канабис за подготвување на лек во вид на масло.     Посетителите се интересираа за можноста на […]

Прочитај повеќе

Почитувани, Со цел на продолжување на континуираната едукација на полето на канабисот и споделување на точни информации за неговите својства и употреба, Граѓанското здружение “Зелена Алтернатива” Ви го најавува седмиот по ред настан во своја организација, КАНАБИС, 1000 ЗОШТО – 1001 ЗАТОА – Разбивање на митот: рекреативен или медицински канабис?. Настанот ќе биде изведен во […]

Прочитај повеќе

Обука за подготовка на екстракти од канабис за лична употреба Евидентно е дека дека само со направените видеа, дел од лицата на кои им е потребна помош, не можат целосно да се снајдат и сами да си помогнат и со цел на продолжување на континуираната едукација за канабисот, Зелена Алтернатива во соработка со Public Room […]

Прочитај повеќе

Повеќе членови на Зелена Алтернатива присуствувавме на втората т.н. “научна” дебата организирана од здружението Билка на ден 07.03.2018, на која за жал не можеше да се слушне ни н од наука. Мал број на луѓе за ваков тип на настан, со очекувања да слушнат нешто повеќе, некои и да добијат по некој совет, останаа со […]

  Што претставува маслото од канабис, каква е неговата примена и лекување, за кои болести помага, начинот на дозирање, и дали постои можност од предозирање зборуваа еминентните професори Пол Хорнби од Канада и Роберт Меламед САД. Професорите на трибината насловена како „Коноп 1000 зошто и 1001 затоа“, која се одржа на 24 Јуни 2017 година […]

Ethan Russo | Канабиноидна формулација и Фармаколошка интеракција при препишување на канабиноиди

Jack D. McCue | Антитуморни ефекти на канабиноидите